Galtispuoda utsiktsplats

Ta bilen upp på fjället! Galtispuoda är ett lättillgängligt lågfjäll strax utanför Arjeplogs samhälle som når 800 meter över havet. Här finns fin natur och det är lätt att imponeras av den milsvida utsikten över Arjeplogs glittrande vatten och ståtliga fjäll. Ett måste för alla som besöker Arjeplog.

Större delen av året är vägen öppen ända upp till toppen. Under vintern rekommenderar vi istället att köra till Galtis skidanläggning.

Den inlandsskärgård man ser ut över från toppen av berget är full av förhistoriska lämningar, upp till 10 000 år gamla. Det här var ett rikt landskap för stenålderns jägarfolk, med fisk och vilt i överflöd, och spåren av bosättningar är många på de smala sandåsar som sträcker sig ut i sjön Hornavan.

Vy från Galtispuoda

Hornavan sträcker sig 6 mil från Arjeplogs samhälle och nordväst, mot polcirkeln. Från Galtispuoda ser du nästan hela sjön, som också är Sveriges djupaste med sina 221 meter.

Vi rekommenderar att ta en tur upp på Galtis i solnedgången, för ett helt magiskt ljus över Arjeplog. Den som har tur, och väntar tills efter att mörkret sänkt sig, får även chans till norrskensskådning.