Bo bra och lev tryggt

I Arjeplog är det tryggt och säkert att leva och bo.
Här finns framtidstro, vi hälsar på varandra och det finns en närhet mellan människor. 

Arjeplog i korthet

Arjeplog har toppat undersökningar när det kommer till bästa kommun att bo i. 

Arjeplog kommun ligger i Norrbottens län och gränsar mot Norge samt tillhör landskapet Lappland. Av kommunens 2 600 invånare bor de flesta i centralorten. 

Vi befinner oss mitt i Sapmi, samernas land. Renskötsel har bedrivits här sedan urminnes tider och det finns i dag sex samebyar som har verksamhet i kommunen.

Att bo i Arjeplog innebär att få uppleva det dansande norrskenet vintertid och midnattssolens charm sommartid. Det finns en storslagen natur med Sveriges största fjällnära skärgård samtidigt som det finns en internationell prägel. 

Arjeplog är en av landets tjugo utpräglade turism- och besöksnäringskommuner med flest utländska besökare i regionen.

Internationell prägel

Arjeplog är Sveriges mest internationella kommun per capita under vintern. 

Fordons- och komponenttestverksamheten omsätter drygt en miljard kronor i Norrbotten. Testverksamheten började i Arjeplog och nu kommer varje vinter människor från hela världen till oss för att testa morgondagens teknologi. De flesta bil- och komponenttillverkare väljer att testa sina olika modeller i vårt arktiska vinterklimat.

Det innebär att det finns goda flygkommunikationer med Stockholm året runt och direktflyg från Tyskland vintertid.

Unikt är också den samverkan som byggts upp mellan de olika företagen i viktiga utvecklingsfrågor. Branschen samverkar också med Luleå tekniska universitet och andra utvecklingsaktörer.

Att bo här med barn

Arjeplogs barn och ungdomar har nära till allting.

Förskola, grundskola, fjärrgymnasium, bibliotek, sim- och sporthall, lärcentra och medborgarhus ligger inom en radie på 500 meter. 

Vi har nära till varandra och till den vackra naturen – skolgårdarna är stora och skolområdet är beläget mellan de stora sjöarna Hornavan och Uddjaur. Det är en trygg och lugn miljö som bjuder in till både lärande och äventyr.

På fritiden finns även ridhus, hockeyplan, tennisplan, utomhusinnebandyrink, utomhuspadelbana och fotbollsplan.  I Arjeplogs centrum finns även en ungdomsgård. 

Skola

Förskola
Arjeplogs förskola har minst en legitimerad förskollärare per avdelning och barnen går uppdelade i grupperna 1-3 år, 4 år och 5 år. Verksamheten präglas av utomhusvistelser, odling och inslag av samiska teman. Barn 1-4 år äter på förskolan och när man är 5 år börjar man äta i grundskolans bespisning för att få börja bekanta sig med den skola man börjar i nästa år. Utöver den kommunala förskolan finns en fristående förskola på centralorten och fristående pedagogisk omsorg i Jäckvik.

Grundskola
Arjeplogs grundskola, Silverskolan, har gott om legitimerade lärare, klassassistenter och elevhälsopersonal. Här ser vi alla elever och följer dem från förskoleklass till årskurs 9 och det ger goda resultat – ofta har vi högst andel godkända betyg i hela landet och vi står oss väldigt väl i rankingen mot andra skolor. Vår skola är fri från mobiltelefoner och från årskurs 4 har alla elever en egen dator.

Fjärrgymnasium
Vi har en unik lösning för gymnasieutbildning. Vi kallar det Fjärrgymnasiet och det är lärlingsutbildningar där eleverna läser de gymnasiegemensamma ämnena som fjärrundervisning som ges från Skellefteå till ett klassrum i Arjeplog. De praktiska ämnena lär man sig genom lärlingsplatser i det lokala näringslivet och man har klasskompisar även i Malå, Norsjö och Sorsele. Vill man läsa traditionell gymnasieutbildning har vi avtal om det med våra goda grannar i Arvidsjaur och Piteå.

Skolskjuts
Bor du utanför centralorten och har barn i skolåldern  får barnen skolskjuts till och från skolan. 

Flygvy över campusområdet.

Att bo i Arjeplog när du är äldre

Hemtjänsten i Arjeplog

Hos oss vill vi att omsorgstagaren ska känna trygghet, det är viktigt för oss. Vi har ingen minutstyrning, det vill säga att personalen har möjlighet att stanna längre om det behövs. Vi har ett nära teamwork vilket möjliggör detta. Vi har personal med stor yrkesstolthet.

Enligt hemtjänst-index så är Arjeplog Hemtjänst bäst i Norrbotten 2022 och 2023.

Ett helt nytt äldreboende; Björkbacken stod klart för inflyttning i januari 2024. 

Om du behöver vård

Arjeplogs Hälsocentral 
Här finns olika yrkeskategorier under samma tak med lång erfarenhet inom olika områden för ett professionellt omhändertagande och ett gott bemötande dygnet runt.

Utöver specialistläkare i allmänmedicin finns distriktssköterskor, ambulanssjuksköterskor, mottagningssköterskor, barnmorska (BHV och MHV), fysioterapeut, arbetsterapeut, fotvårdare och beteendevetare.

Folktandvård
Här finns tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor.

Samisk kultur

Arjeplog är en del av Sápmi, det samiska landet. Fjällen och sjöarna har ofta samiska namn som beskriver naturens karaktär och ger ledtrådar till landskapets utseende och betydelse.  Här finns samtliga svenska varieteter av samiska. 

Arjeplog är samisk förvaltningskommun, vilket innebär att enskilda har rätt att använda samiska i kontakter med förvaltningsmyndigheten. 

En del av den offentliga skyltningen görs både på svenska och på samiska. En av förskole-avdelningarna bedriver undervisning på samiska och lär ut samisk kultur och tradition. För de äldre finns äldreomsorg på samiska och matsedeln har ibland inslag av traditionell kost som renkött, blodpalt och märgben. 

Den årliga samiska kulturveckan (vecka 40) är ett utmärkt tillfälle att lära sig mer om Arjeplogs historia, kulturlandskap och nutid.