Olivia Karlberg: ”Det här är hemma!”

Vad är viktigt att se i Arjeplogs kommun? När Olivia Karlberg möter en gäst i receptionen på Hotell Lyktan behöver hon inte fråga.

– Jag kan se det! säger hon och beskriver hur de med rullande kabinväskor eller de med en ryggsäck kommer in.

– Allt beror på vem personen är och inte så mycket på vad vi kan erbjuda. Det är roligt med Arjeplog för det finns så mycket att visa upp.

Oliva Karlberg, 30 år, är uppvuxen i Arjeplog och här gick hon också gymnasium tre år på Hornavanskolan med naturämnen i högsätet. Betygen var skyhöga. Skulle hon bli läkare? Biolog?

Olivia Karlberg följde sin vilja och långa erfarenhet. För trots sina unga år hade hon sen barnsben arbetat med evenemang.

– Vi hyrde sporthallen för turneringar, arrangerade luciatåg i kyrkan och gjorde aktiviteter på marknaderna.

Hon hade, liksom hela familjen, också ett stort engagemang i Pingstkyrkan. Det innebar inte minst mycket sång och musik. När det blev dags röra på sig flyttade hon till Uppsala och arbetade två år som koordinator med Ny Generation, en rörelse av kristna ungdomar. Här flödade fritidsaktiviteter för studenterna och en av de större evenemangen var att samla 2 500 unga på en båt i Bottenviken för fest och glam. Allt utan alkohol.

Sedan handlade det om att få sin profession på papper. Olivia Karlberg fann sin utbildning i Landskrona. Efter två på Eventkoordinatorutbildning fick hon sitt diplom, vilket även innebar en utbildning som projektledare eller produktionsledare inom upplevelseindustrin.

Upplevelser skulle det också bli; snart skulle hon komma att leda Filmfestivalen i Arjeplog och strax därefter önskade en av de medverkande att hon skulle arbeta med ett filmprojekt i Norrbotten. När pandemin slog till kunde Olivia Karlberg arbeta på Hotell Lyktan.

– Under den tiden planerades en stor inspelning för SVT i Arjeplogs kommun. Händelser vid vatten var en utmaning på många sätt. Det blev efter en tids väntan innan pandemin var över 92 inspelningsdagar över hela kommunen och sedan tillkom allt arbete med koordinering, berättar Olivia Karlberg som nu landat i Arjeplog med många fina minnen i bagaget.

– Det här är hemma! utbrister hon vilket inte innebär att hon sätter någon gräns för kommande projekt. Hon bor i en fin trerummare på Lugnetvägen mitt i samhället och har sin käresta 26 km söderut.

Men vad lägger du i betydelsen ”hem”?

– Det är nog känslan av alla människor som finns här, det är nog det jag tänker på mest. Det är också så vackert och jag tycker om alla årstider. Nu när jag varit på många andra platser uppskattar jag Arjeplog ännu mer.

Vad ger du nu för tips till besökaren som kommer?

– Om tiden är knapp önskar jag de tar sig upp på Galtispuoda, 800 meter över havet, med sin strålande utsikt. Om man kan avsätta en dag tycker jag att en tur på Kungsleden i Pieljekaise nationalpark är en bar idé eller att vandra till Jurun på kalfjället. För den som vill stanna i samhället finns den fina Vaukaleden. Man kan säga att Arjeplog kan erbjuda bredd.

./.

Text och bild: Maria Söderberg