Vaukaleden

Vackra Vaukaleden ligger centralt i Arjeplog. En två kilometer lättvandrad led för färd till fots eller på hjul eftersom området är spångat och anpassat för rullstolsburna. Här finns broar, fiskeramper och vindskydd med grillplatser, ved och dass. Hela Vaukaleden runt, längs efter strömmarna och gångvägarna i samhället, blir en stärkande tur på ungefär sju kilometer.

Platsen erbjuder ett variationsrikt djur och växtliv, vanligast är ekorre, mink, hare, räv, älg och ren. Stränderna har rik växtlighet med bland annat strandiris, kanelros och svarta vinbär. Den som vill kan smaka av blåbären som växer i området kring leden, eller kika efter kantareller.

Strömmarna är förstås en intressant plats även för den som är fiskeintresserad, då här finns en särskild stam av öring, kallad arjeplogsöring. Även sik och harr kan fångas längs vaukaleden. Men kom ihåg att köpa fiskekort! Det gör du bland annat på GK’s fiske och hos Turistinformationen, i Silvermuseet. Hos Turistinformationen kan du även få fler tips på aktiviteter och utflyktsmål.