Utflyktsmål oavsett rörelseförmåga

I Arjeplogs kommun finns många fantastiska utflyktsmål att utforska. Här kommer några tips för dig som är rörelsehindrad eller har funktionsnedsättning.

Vaukaleden

Vaukaleden, även kallat ”Spångarna”, är en två kilometer lättvandrad spångad led perfekt att ta sig fram på till fots eller med barnvagn, cykel eller rullstol. Här finns broar, fiskeramper och vindskydd med ved, grillplatser och torrdass.

Du hittar mer information om Vaukaleden här.

Galtispuoda utsiktsplats

Ta bilen upp på fjället! Galtispuoda är ett lättillgängligt lågfjäll strax utanför Arjeplogs samhälle som når 800 meter över havet. Här finns fin natur och det är lätt att imponeras av den milsvida utsikten över Arjeplogs glittrande vatten och ståtliga fjäll. Ett måste för alla som besöker Arjeplog. Att uppleva midnattssolen här är svårslaget!

Större delen av året är vägen öppen ända upp till toppen. Under vintern rekommenderar vi istället att köra till Galtis skidanläggning.

Här finns både raststuga och sittplatser samt informationstavlor om Galtispuoda naturreservat.

Du hittar mer information här.

Utsikt från toppen av Galtispuoda

En tur med flotte

Vad säg om en tur med flotte i den fjällnära skärgården? Området Åsarna är ett fantastiskt rekreationsområde, särskilt när man får uppleva det från vattnet. Här kan upp till 15 personer njuta av omgivningarna medan guiden försiktigt kör er mellan öarna. Om du vill kan du både bada och fiska från flotten och om du vill kan flotten även göra ett längre stopp vid någon av de många stränderna. Vill du veta mer kan du läsa mer här.

Skeppsholmen

Skeppsholmen är en liten ö i direkt anslutning till Arjeplogs samhälle. Ön förbinds med fastlandet med en bro vid hamnområdet. Här hittar du samiska byggnader som njalla (samiska för stolpbod) och kåtor och även rester av en renhage. Byggnaderna ägs av Arjeplogs sameförening och i dagsläget finns det inga guidade turer på området, men det är fritt att själv beskåda byggnaderna. Alldeles vid Skeppsholmen ligger Hornavan Hotell. En litet familjärt hotell med fantastisk utsikt upp över Sveriges djupaste sjö Hornavan.

På Skeppsholmen kan du även boka matupplevelsen The Edible Country. Här kan du välja antingen gör-det-själv-upplevelsen där du själv, efter instruktioner, samlar ingredienserna i naturen och tillreder dessa ute över elden, eller om du vill få hjälp av guider med allt från ingredienser till tillagning.

Läs mer och boka här.

Silvermuséet

Silvermuséet kan stoltsera med världens största samling av samiskt silver, men har även sju andra fasta utställningar där djur och människors liv och öden genom århundraden visas upp. Silvermuseets huvudentré nås via en ramp. Hissar leder till alla våningsplan och på entré- och källarplan finns anpassade toaletter. Hörsalen är utrustad med hörslinga.

Mer information om Silvermusèet hittar du här.

Kom nära den samiska kulturen

Båtsuoj samecenter kan du bo besöka en samisk familj, träffa renarna och lära dig mer om samernas bakgrund och livsstil. Att sitta på renskinn i en kåta, dricka kokkaffe och äta torkat renkött samtidigt som den muntliga berättartraditionen sveper dig med är en upplevelse för alla sinnen. Ta en kortare guidad tur eller delta i sysslorna under en dag. Om du sover över i kåtan ingår en frukostkorg som väntar på dig när du vaknar. Fri tillgång till båt och fiske ingår.

Besök polcirkeln

Polcirkeln är gränsen för den äkta midnattssolen, det vill säga hur långt bort från Nordpolen du kan vara och fortfarande se solen ovanför horisonten dygnet runt på midsommarsolståndet. Att korsa är ett måste på din bucket list, och ingen annanstans i världen är det så enkelt som i Arjeplog. Antingen kör du längs väg 95 väster ut mot norska gränsen. Vid Vuoggatjålme hittar du informationsskylt som visar att du nu passerat Polcirkeln. Här hittar du camping, livsmedelsbutik, Restaurang Vuogga med lokala specialiteter samt rastplats med handikappanpassad vattenklosett.

Om du utgår från Arjeplogs samhälle kan du också ta väg 629 norrut och därefter vika av på väg 630 mot Stenudden. Vid Stenudden hittar du även där en informationstavla som visar att du passerat polcirkeln.

Roadtrip i Laisdalen

Vägen börjar i byn Adolfström, en by belägen i västra delen av Arjeplogs kommun vid Laisälven och sjön Yraft.

Adolfström började som ett brukssamhälle och på 1700-talet anlades en smälthytta här för smältning av silver från Nasafjälls silververk. En brand på 1820-talet förstörde flertalet av anläggningens byggnader. Idag finns endast en av dessa byggnader kvar, den så kallade Majorsgården. Vid hyttruinen har ett visningshus iordningsställts med modeller och fotografier som visar hur brytningen vid Nasafjäll samt transporten ner till smälthyttan i Adolfström gick till. Guidade turer går att boka under juli månad. Den korta sträckan är lättvandrad, dock kan den vara besvärligare att ta sig dit i rullstol. Mer information om bokning gör på 070-617 30 41

I Adolfström rekommenderas ett besök på Adolfströms Handelsbod. Här blandas café med retrobutik med avstamp i 50- och 60-talet. Läs mer om Adolfströms Handelsbod här.

Marianne Torfve i Adolfströms Handelsbod

När du sedan fortsätter längs den slingriga vackra vägen längs Laisälven kommer du sedan till Gautosjö. Ett populärt rekreationsområde både sommar som vinter. Här rekommenderas ett besök i Camp Gautos restaurang.

I Marielund bor konstnären Kerstin Holmgren. Hon har en fascinerande förmåga att få sina nätdjur att se levande ut. I ladan säljer hon konst och hantverk, både sin egen och andras. Här kan du även köpa en kopp kaffe med något hembakat till. Läs mer om Kerstin och Marielund här.

Nätkonst i Marielund