Dennis och Simon bytte Stockholm mot Arjeplog

Foto av Dennis och Simon med sjön Hornavan i bakgrunden.

Solen skiner och skapar ett glitter på sjön utanför restaurangens fönster. Vi sitter ner med en kopp kaffe och killarna berättar om hur dom hamnat i Arjeplog. Dennis är utbildad ljudtekniker och arbetade med det i Stockholm, men trivdes inte riktigt med det. Han blev då tipsad av en kompis om jobb på Hornavan Hotell och började arbeta där för ungefär ett år sedan. Tanken var bara att stanna en säsong, men nu, ett år senare har han flyttat hit och skrivit sig här och delar lägenhet med några kompisar. Han hade aldrig arbetat inom restaurang tidigare, men trivs med det och tycker det är roligt att utvecklas inom barverksamheten.

Dennis är uppvuxen i Stockholms skärgård och tror att det är därför som han trivs så bra här. Miljöerna påminner om varandra. Han framhäver också flera fördelar med att bo i Arjeplog jämfört med i Stockholm. ”En fördel med att bo här är att det låga boendekostnader, särskilt jämfört med Stockholm. Det ger en annan ekonomisk trygghet och mer tid och pengar över till annat.” 

Simon bodde i Arjeplog några år som barn, men flyttade tillbaka till Stockholm under grundskolan. Han har velat flytta tillbaka till Arjeplog i många år och har de senaste åren studerat vid Musikhögskolan i Piteå och åkt hit på helger och lov. Simon studerade fram till sommaren 2022 vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, sedan flyttade han till Piteå hösten 2022 och flyttade till Arjeplog under våren.

”Det är en bra kombination att kunna bo där jag vill bo, men ändå göra det jag vill göra”, säger Simon och fortsätter ”Jag känner mig inte låst, men ibland krävs det mer planering. Men det är ändå enklast att ha Arjeplog som bas att utgå från”.

Dennis håller med Simon om att ha Arjeplog som hem att utgå ifrån. ”Många kompisar har frågat mig varför jag flyttat mitt ute i ingenstans. Men jag ser inget problem med det. Jag tar mig ändå dit jag vill, när jag vill.”