”En plats för en mogen själ” säger Natalya

Foto av Natalya

Natalya hade aldrig varit i Arjeplog när hon sökte jobb som kyrkomusiker 2018. Hon hade tidigare bott i Kiruna och därefter i Stockholm men det var något som drog henne norrut igen. Efter att hennes vikariat som kyrkomusiker tog slut åkte hon tillbaka till sin hemstad men hon är sedan ett år tillbaka i Arjeplog. Hon längtade tillbaka.

Det senaste året har hon arbetat inom fordonstestbranschen och ska även fortsätta under sommaren. ”Det finns många lediga jobb här och en blir verkligen välkomnad. Människor här blir så glad att en vill komma och jobba.”

Natalya tycker att det är underbart att Arjeplog blir så internationellt på vintern i och med fordonstestindustrin. ”Arjeplog är så litet att det inte finns med på alla kartor, men på vintern möts människor här från hela världen. Så många språk och kulturer möts och blandas.” Fordonstestbranschen är också något som fascinerar henne. ”Det produceras inget, ingenting tillverkas. Det tas bara vara på isen som redan finns här. Det är så enkelt men ändå så genialt”

Jag frågar henne vad hon uppskattar mest med Arjeplog. Utan att blinka svarar hon, ”Naturen utmärker Arjeplog. Det är som att bo i en sagovärld. Himlen är fantastisk på vintern när alla olika färger dansar över himlen. Och den förändras hela tiden. Himlen är aldrig densamma.” Natalya beskriver Arjeplog som en plats för en mogen själ. ”Det känns som att hjärtat blir större här för att rymma alla intryck och jag blir lugn här. Istället för att se vad som inte finns här, är jag tacksam över allt som faktiskt finns här.”