Marie- naturentusiasten

Marie är född och uppvuxen i Arjeplog, arbetar som sjuksköterska och är en riktig naturentusiast. Jag ser hur det lyser i hennes ögon när hon pratar om Arjeplog. ”Det är verkligen ett privilegium att få bo här. Allt är så nära och så enkelt. Efter jobbet kan jag ta en skotertur, pimpla eller plocka bär, beroende på årstid.”

För Marie har varje årstid sin unika charm där vistelsen i naturen alltid står i centrum. Sommardagarna fylls med fiske och bad vid någon av de tusentals stränder som finns i kommunen. ”Det är så skönt, man behöver aldrig trängas på stranden”, säger hon och skrattar. På hösten tycker hon om att jaga, främst älg, men brukade tidigare också jaga fågel. 

Den bästa tiden på året tycker hon ändå är vårvintern när vårsolens strålar börjar värma kinderna och dagarna blir längre och ljusare. ”Vårvintern är så magisk när vi kan göra utflykter med skotern, göra upp en eld, pimpla lite och umgås” säger hon och understryker vikten av att kunna göra aktiviteter tillsammans med familjen och vänner. Även om hon inte tycker om att trängas är det viktigt att få göra saker tillsammans. ”Det blir enkelt att göra saker som alla tycker är roligt, oavsett ålder.” Det är lätt att bli hemma blind, och tycker att det är bra att få se Arjeplog genom någon annans ögon ibland. ”Jag och en kompis, som nyligen flyttat till Arjeplog, tog skotern upp Akkelis efter jobbet en dag. Hon tyckte att det är helt otroligt att bo där man har tiden och möjligheten att göra en sådan utflykt efter jobbet. Och det är det ju! Men det är lätt att glömma bort att det inte är alla förunnat”.

Förutom de magiska naturupplevelserna, uppskattar Marie den trygghet Arjeplog erbjuder. ”Jag behöver inte känna den oro som man kanske känner i en stad över risken att bli utsatt för ett brott och jag behöver inte känna mig orolig när barnen är ute med sina kompisar”. Hon upplever arjeplogare som väldigt hjälpsamma och lösningsorienterade ”Har man problem med något så brukar det ofta lösa sig, arjeplogare hjälper varandra.”

En annan sak hon uppskattar är det serviceutbud som finns här. Förutom sjukvård och skola finns ett utbud av affärer, bio, sportanläggningar, café och restauranger. ”Det finns ett bra basutbud och om man behöver nåt som inte finns här kan man alltid ta en tripp till kusten. ”