Glaciärarkeologi och det bortsmältande kulturarvet

”Det som göms i snö kommer fram vid tö” är ett välkänd uttryck. Och det är precis vad som händer när våra glaciärer smälter – föremål som en gång hamnat under ismassan kan i dag hittas och ge kunskap om människors och djurs forntid och nutid. Tisdag den 30 augusti kl. 18.00 har du möjlighet att höra mer om detta, då Markus Fjellström och Kerstin Lidén från Stockholms universitet berättar om Glaciärprojektet.

Idag smälter glaciärer och snölegor snabbt bort, vilket gör att föremål använda av människor som levt i områden och annat material tinar fram. Föremålen kan ge arkeologisk och ekologisk kunskap om människors och djurs forntid och nutid.

Stockholms universitet, i samarbetet med Jamtli, Silvermuseet/INSARC, Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum, Norrbotten- och Västerbottens länsmuseer, inventerar glaciärer och snölegor på högalpina områden i svenska Sápmi.

Tisdag 30/8 kl.18.00 berättar Markus och Kerstin om arbetet i projektet GLAS – Glaciärarkeologi i Sápmi.

 

Markus Fjellström är postdoktor vid Oulo universitet samt anställd vid Stockholms universitet. Han är även anknuten till Silvermuseet/INSARC.
Kerstin Lidén är professor i arkeologi vid Stockholms universitet.

Evenemanget är avslutat.

Datum

30 aug 2022
Expired!

Tid

18:00 - 20:00
Silvermuseet

Platser

Silvermuseet
Torget 1, Arjeplog
Webbplats
https://silvermuseet.se/
Silvermuseet

Arrangör

Silvermuseet
Telefon
0961-145 00
E-post
info@silvermuseet.se
Webbplats
https://silvermuseet.se/

Nästa evenemang