Tur till Märkberget / Muärrkebákkte 564 m ö.h.

Top of Arjeplog har väckt intresse för denna charmiga topp! Nu har du möjlighet att följa med på en guidad tur. Visserligen har många besökt Märkforsen och Märkklyftan, men inte alla har suttit vid det imponerande flygget.
Guide Maria Söderberg som är på plats i god tid före start kl. 13 på parkeringsplatsen vid informationstavlan.
Ingen föranmälan. Frågor: maria @ midsommarudden.se
Turen tar ca 2,5 tim med fikapaus. Ta med eget fika. Terrängen är litet kuperad och små barn – som inte är vana att gå i backig skog – har svårt hänga med. Mot slutet av vandringen är det litet brant ca 100 meter. Man kan gå torrskodd. 
Kostnad: 100 kr / person. Arrangör Top of Arjeplog i samarbete med ABF Norr Arjeplog

Bilden är tagen från Laisan. Foto Maria Söderberg

Märkberget / Muärrkebákkte 564 m ö.h.
Berget ligger inom naturreservat Märkberget. Det finns flera sätt att ta sig upp och många passade på att gå den breda stigen via Sikselet som avslutas vid ett vindskydd och en grillplats. Under sträckan på 1,5 km kan man även se Märkforsen och dess kanjon. Norr om Märkberget, som är 600 m ö.h., finns den s k Märkklyftan som mejslats ut av vattenmassor vid inlandsisarnas avsmältning. Bergets varma sydbranter och Märkklyftan i öster har en rik flora. 270 växtarter har påträffats i reservatet, bland andra guckusko, fjällsippa och purpurbräcka. Växtrikedomen i reservatet beror också på att berggrunden här består av fjällkedjans näringsrika bergarter.

Utflyktsguide finns här: http://bowa.a.vaia.cloud/

Evenemanget är avslutat.

Datum

27 jun 2023
Expired!

Tid

13:00 - 15:30

Kostnad

100kr
Top of Arjeplog

Arrangör

Top of Arjeplog
Telefon
070-35 00 555
E-post
maria@midsommarudden.se
Webbplats
https://topofarjeplog.org/

Nästa evenemang