Bok & Vandring Fredag 22 juli 2022

Dags för bokfest i fjällen!

BILJETTER BOK & VANDRING

Välkommen att köpa biljett direkt på plats! Kontant eller Swish. Vi har ingen förbokning av biljetter.
Pass Bok & Vandring: 350 kr / dag
Ett seminarium / film / musikframträdande / vandring: 120 kr
Alla dagar från torsdagkväll till söndag e m Bokpass 900 kr / person.
Priset inkl. även samtliga vandringar och om man köper Bokpass ingår även bussresa Skellefteå–Jäckvik den 21 juli.

MAT MED VÅR EGEN KOCK

Vi har uteservering, lunch och middag fredag, lördag och söndag med kock Daniel Overgaard. Pris 90 kr. Det finns veg, allt är gluten- och laktosfritt. Köp av dricka 10 kr.
Ankomstkväll arrangerar vi med grillat utomhus.
Under bok- och vandringsdagarna kör vi alkoholfritt, dvs alla måltider och seminarier morgon som kväll är fria från dessa drycker.
I Jäckvik finns även ICA Nära. Här finns det mesta och förutom pizza och korv även wraps och färdiga sallader. Anne-Kirsti Westerlund med personal hälsar välkommen!

BOENDE

Det finns lägenheter att hyra vid Jäckviksliften (ca 4 km från centrum av Jäckvik) för 600 kr / natt för 4 bäddar. Läs mer här: https://jackvikfjallcenter.com/lagenheter/
Det finns kvar (5/7) platser i Kyrkans fjällgård. Det är vandrarrumsplatser som kostar 280 kr / person / natt. Rummen varierar. Dessa rum bokas via maria @ midsommarudden.se. Övrig övernattningen kan ske i Arjeplog, Vuoggatjålme m fl platser.
Det finns tältplats vid Kyrkans fjällgård.
Föreläsare med sällskap bokas in av arrangören.

PROGRAM

Uppdaterat 14/7-22

FREDAG 22/7

Kl. 8.30 Samling på parkeringsplats Kungsleden. Vår naturguide är Thomas Öberg som berättar om växter och inte minst de vilda blommorna. Vi rör oss på Pieljekaises sluttning.
Målet är raststugan med uteplats, knappt 3 km lätt vandring. Tid t o r ca 2,5 tim.
B. Kl. 8.30 Guidad visning i Jäckvik med Eva-Karin Rosenberg. Turen tar ca 60 min. och handlar om bebyggelsehistoria, kapellet och födelseplatsen för Lars Levi Læstadius. Startpunkt entrén Kyrkans fjällgård.

För dig som inte är med på en vandring eller annat finns följande program, plats Kyrkans fjällgård. Här finns kaffe med tillbehör.
Kl. 9.30–9.58 Författaren och forskaren Curt Persson om sanningskommission för tornedalingar, kväner och lantalaiset.
Kl. 10.00–10.28 Språk som brofäste. Översättaren från svenska till ryska, Julia Kolesova, berättar om sitt arbete, bland annat om utgåvan Nobel. Den gåtfulle Alfred, hans värld och hans pris, en bok av Ingrid Carlberg. Men även om hur hur det svenska deckarromanerna präglat bilden av Sverige hos ryska läsare.
Kl. 10.30–10.58 Ovanjorden med Mikael Berglund. En bok som utspelar sig i Ammarnäs, Lycksele och Rusksele och följer förskolepedagogen Oskar,  renskötaren Eija och människorna som står emellan eller intill dem, i nutid och förgången tid. Marken är bara en tunn hud mellan underjord och ovanjord och släpper ibland människor igenom.
11.00–11.28 Kriget i Ukraina ställer allt på sin spets. Vad ställer det för nya krav på vårt kulturliv? Vad tvingas vi omvärdera? Stefan Ingvarsson, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier.
11.30–12.00 Mänskliga rättigheter i Ryssland – arbete i exil. Författaren och journalisten Liza Alexandrova-Zorina om en ny tid sedan Ryssland gick in i Ukraina. Författaren har även medverkat i en nyligen utgiven antologi Det nya landet – reportage från Expressen om ett Sverige i förändring. Liza Alexandrova-Zorina är bland annat uppvuxen på Kolahalvön, men bor idag i Stockholm.

Kl. 12.15–13.15 Vi serverar lunch utomhus, Jäckviksgården. (D v s 400 m från Kyrkans fjällgård). 
Därefter är vi kvar här:
13.15–14.00 Babetta. När drömmen blev till en gripande berättelse om kvinnlig vänskap. Författaren Nina Wähä i samtal om Tornedalen (hon lärde sig finska och meänkieli som barn) och om sina två böcker Testamente och Babetta.
Kl. 14.15–15.00 Om offer och förövare, skuld och straff. Kathrine Nedrejord och Ronald Nystad-Rusaanes om boken Forbryter og straff.
15.10–15.40 Författaren och forskaren Curt Persson om sanningskommission för tornedalingar, kväner och lantalaiset.
15.45–16.00 Jörgen Stenberg om sin jojk Skilgget, som han vann Sami Grand Prix med och vad vi ska få lyssna till under kvällen.
Kl. 16.05–16.55 Himlabrand. Moa Backe Åstot, renägande same i Jokkmokk, berättar om sin debutroman. I samtal med Kristina Henschen. 
Kl. 17.05–17.30 Botanisk vandring i 30 min: Från Jäckviksgården till Kyrkans fjällgård. Vi utkovar minst 20 blommor denna korta sträcka. Samling vid utgången.

Till Kyrkans fjällgård för kvällens program.
Grillat vid vattnet, vår kock Daniel Overgaard serverar mat utomhus från kl. 17.15. 

Om vädret tillåter är vi nära den gamla ångbåtsbryggan, annars inomhus.
Kl. 18.00–18.45 Jojk med Jörgen Stenberg.

Sal Kyrkans fjällgård:
Kl. 19.00-19.45 Reporter Arne Müller och fotograf Erland Segerstedt med bilder från boken KliMat, en antologi där journalister från Sverige och Ryssland besökt Norrbotten, Karelen och Österbotten på jakt efter den hållbara maten.
Kl. 20.00–20.28 Fjällvandrarens trollguide.Serietecknaren Anders Skoglind om sin bok om troll. I samtal med Maria Söderberg. Bildvisning.
Kl. 20.30–21.00 Om Söndagsmannen – en deckare av Thomas Kanger som delvis utspelar sig i Jäckvik, men också om lockelsen med att skriva just deckare.
21.15 Utblick: Samtal med Sergey Lebedev, Fredrik Wadström m fl. Språk engelska.

Kanske inte behöver sägas? Men alla arrangemang som Bok & Vandring arrangerar är alkoholfria. Vi har ingen försäljning av starka drycker, men annat läskande. 

 

Evenemanget är avslutat.

Datum

22 jul 2022
Expired!

Tid

Hela dagen

Mer info

Läs mer

Platser

Jäckvik
Magasin Silvervägen

Arrangör

Magasin Silvervägen
Telefon
0703500555
E-post
maria@midsommarudden.se
Webbplats
http://www.silvervagen.com
Läs mer

Nästa evenemang

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *